Kiitos
Mustapete, haasteesta! Sormet syyhyten olenkin odottanut, että pääsen minäkin heittäytymään lukemattomien kirjojen ihmeelliseen maailmaan!
1. Kirja, joka muutti elämäniOnpas vaikeaa nostaa yhtä opusta kaikkien yläpuolelle... Parilla diettikirjalla olen saanut temppuilevan vatsani kuriin (which was great), mutta onhan noita muitakin.
Aatteen etsinnän alkuaikoina luin Thomas Moren
Utopian, josta se ajatus taisi sitten ikäänkuin lähteä. Pyrin 15-vuotiaan totisuudella kaikessa etsimään sitä varsinaista
urtextiä, alkupistettä, jonka päälle yritin rakentaa loogista aatekehikkoa itselleni. Tekstin ikä teki myös vaikutuksen; piti monesti tarkistaa, että onko tämä todellakin kirjoitettu 1500-luvun taitteessa. Kun Neuvostoliitto hajosi kirjan lukemisen aikaan palasiksi, tämä homeenverhoma kirja oli myös erityisen ajankohtainen.
2. Kirja, jonka olen lukenut useammin kuin kerranOlen aika nopea lukija, joten yleensä aina, jos kirja on hyvä, lukaisen sen toiseenkin kertaan. Lomalla kaivan useimmiten agathat, blixenit ja mankellit esiin. Douglas Adamsin
Linnunrataa, maailman ensimmäistä viisiosaista trilogiaa on verbaaliakrobatian vuoksi tullut lueskeltua useamman kerran.
3. Kirja mukaan autiolle saarelleYksi kirja ei välttämättä riitä, joten mukaan siis
Laivanrakentajan opas - lyhyt, mutta sylen syvä oppimäärä. Jos ei laiva rakennu yhdellä kirjalla, voi vetää henkisesti ranteet auki Kalle Päätalon koko tuotannolla.
4. Kirja, joka teki minusta hupakonHarry Potterit. Tunnustan: Luin niitä myös bussissa matkalla töihin. Taistelimme SAKn kirjastossa muiden hurahtaneiden kanssa lukuvuoroista. Kolme ensimmäistä leffaa dvd-hyllyssä, katsoin myös ekstrat... Odotan kauhusekaisella jännityksellä kirjasarjan viimeistäkin osaa.
5. Kirja, joka sai minut kyyneliinAlan Patonin
Itke, rakastettu maa kuuluu tähän osastoon. Kirja julkaistiin samana vuonna, kun Etelä-Afrikka alkoi toteuttaa apartheid-politiikkaansa, joten Patonin merkittävin teos piirustelee tuon ajan yhteiskuntaa tuolla kaukana jossain ahdistavan ansiokkaasti. Ehdotonta nyyhkeherkkua ovat kirjan pitkät palopuheet, joissa yritetään jättää lapsille toivorikkaampaa tulevaisuutta perinnöksi, vaikka rotuerottelu roikkuukin jo synkkinä pilvinä taivaanrannassa.
6. Kirja, jonka toivoisin tulevan kirjoitetuksiNäin loppui nälänhätä/sodat/kidutus/porvarit maailmasta? Tupakka, viina ja villit suhteet - nyt todistetusti pitkän iän salaisuus? Reetan kotona - Olen viihtynyt Strömsössä?7. Kirja, jonka toivoisin jääneen kirjoittamattaTämä ei ole varsinainen lukuelämys: Carl Czernyn
Art of Finger Dexterity op. 740. Sormiharjoituksia pianonsoittajille; jos ei soiton ilo ole jo muilla keinoin turistettu tyhjiin, niin tämän jälkeen on. Taiteen kanssa Czernyllä ei ole mitään tekemistä. Kokeilepa.
8. Kirja, jota luen parhaillaanOlen tällä hetkellä
between books. Viimeksi luin jonkun liikuntaihmediettikirjan (aivan kammottavaa scheissea) ja Oskun
Ahneen Sukupolven. Seuraavaksi pitäisi opintoharrasteiden (ja mielenkiinnonkin) vuoksi tarttua Pekka Kuusen
60-luvun sosiaalipolitiikka -merkkiseen kirjaan. Harvemmin tosin luen mitään "parhaillaan", koska mieluusti ahmaisen kirjan yhdellä istumalla. Yöpöydällä on tästä syystä tavallisimmin neljästä viiteen keskeneräistä kirjaa. Töiden ja muuton vuoksi olen käynyt ylikierroksilla, joten viimeaikoina olen nukahtanut rauhaisaan uneen Aku Ankan taskukirja kourassani.
9. Kirja, jonka olen aikonut lukeaNyt hävettää: Väinö Linnan
Tuntematon sotilas. Kirjahyllyssäni on parikin eri versiota kirjasta, ja Tikkakoskella asuessani piti googlata, että mitä sen
Tikkakosken mannekiinin taakse on piiloutunut... En ole nähnyt edes elokuvia kokonaan, koska olen sitä mieltä, että ensin kirja, sitten leffa. Ja se siitä egotehosteisesta nopean lukemisen elvistelystä...
10. Haastan lisää bloggaajiaKaikki on jo varmaan haastettu, mutta mites olisi tuore blogittelijakollegani
Minna?